RÅD TILL DIG SOM HAR HUND

 

Det är inte tillåtet att ha sin hund instängd i bilen om det är sol ute, även om det inte är så många grader varmt ute blir det otroligt hett inne i bilen.
Mycket stränga regler gäller, en hund kan dö av värmeslag efter mycket kort tid.
Kennelkubben har därför skärpt sina regler om hundar i bilar, bl.a på utställningar.rad

 

Giftigt för hundar

 

Många är det som inte kan motstå hundens bedjande ögon och gärna slänger till dem en chokladbit eller en vindruva. Andra sätter ner resterna efter maten så hunden får rensa skålarna. Det är dock inte alltid detta är hälsosamt för din hund och ibland är det rent av livsfarligt.

 

Russin och vindruvor kan ge njursvikt. Så få som sju vindruvor uppges ha orsakat njursvikt med dödsfall som följd hos en medelstor hund. Symptomen är att hunden oftast börjar kräkas våldsamt några timmar efter intag av russin eller vindruvor.

 

Choklad innehåller theobromin som är giftigt för hundar. Mörk choklad är värst och mycket små bitar kan göra att en liten hund avlider. Tecken på att hunden blivit förgiftad kan vara att den blir flåsig och rastlös, börjar kräkas eller får diarré.

 

Koffein som finns i kaffe, te och Coca Cola bland annat, är inte alls nyttigt för hundar. Det kan orsaka oreglebunden hjärtrytm eller att hjärtat "skenar".

 

Macadamia nötter kan orsaka kräkning, förlamning, ont i magen, stelhet och ataxi. Exakt vad som är giftigt i nötterna vet man inte. Prognosen är dock god om hunden får veterinärvård.

 

Alla sorters lök, inklusive vitlök innehåller ämnen som är giftiga för hundar. Det gäller såväl rå, som tillagad och torkad lök. Lök dödar kroppens röda blodceller och kan orsaka anemi (blodbrist). Dessutom kan hunden får leverskador, allergiska reaktioner, astma attacker, kräkningar och diarré. Konstaterat är dock att mycket små mängder vitlök inte orsakar skador, men varför chansa?

 

Svamp är inte heller bra för hundar. Olika sorters svamp är olika giftigt men ingen svamp är bra för hunden. Symptom uppstår oftast 6-8 timmar efter att hunden ätit svamp och det kan vara alltifrån att hunden dreglar och får ont i magen till hallucinationer och att hunden faller i koma. Dessutom kan hunden få njur- och leverskador som kan göra att hunden avlider.

 

Om din hund fått i sig något som är giftigt bör du omgående kontakta en veterinär.