Vackra gjutjärnsgrytor är oumbärliga köksredskap

Gjutjärn är en typ av järn som tidigare användes flitigt för att tillverka bland annat stekpannor och gjutjärnsgrytor. Det var på 1500-talet som gjutjärnets popularitet verkligen tog fart, men på senare tid har detta material ersatts av bland annat stål.

Trots detta finns det många fördelar med att fullända köksskåpet genom att introducera en effektiv gjutjärnsgryta, och utöver den vackra designen ska vi nedan gå in på alla de ytterligare positiva aspekterna. För att lära dig mer om materialet gjutjärn i allmänhet kan du ta en tur över till Wikipedia.

Varför det är värt att satsa på en gjutjärnsgryta

En av de främsta anledningarna till att gjutjärnsgrytor är så gynnsamma har att göra med materialets hållbarhet. Här har vi en riktigt robust gryta som med största sannolikhet kommer att hålla under många år framöver så länge du tar hand om din köksutrustning på rätt sätt. Gjutjärnsgrytor har dessutom en imponerande värmefördelningsförmåga och fungerar väl både på spisen och i ugnen. Höga temperaturer är ingenting som blir utmanande för en gjutjärnsgryta!

De många användningsområdena är ytterligare en orsak till att gjutjärnsgrytor brukade dras nytta av regelbundet. Du har möjligheten att både steka, koka, ångkoka och fritera med hjälp av en gjutjärnsgryta, så du slipper att känna dig begränsad. Bli en konstnär i köket och prova på att tillaga maträtter som du aldrig tidigare har kunnat: Allt som behövs är en högkvalitativ gjutjärnsgryta.

Hur du väljer rätt gjutjärnsgryta

Då det både finns en ordinär sorts gjutjärnsgryta, en emaljerad gjutjärnsgryta samt flera olika storlekar och designs att välja mellan kan valet av gryta bli lite klurigt. Du behöver exempelvis fundera över hur mycket mat du lagar vid varje tillfälle och på så vis bestämma dig för vilken grytstorlek som blir passande i just ditt kök. Även formen ska vara passande för dina ändamål, och handtagen ska vara ergonomiska samt robusta då en gjutjärnsgryta kan komma att väga ganska mycket.

Vi nämnde tidigare emaljerade gjutjärnsgrytor, och visst kan dessa vara värda att prova på. Det som kännetecknar den här typen av grytor är att de har en beläggning av emalj för att säkerställa att underhållet av grytan blir mycket enkelt. Värt att veta är dock att emaljerade gjutjärnsgrytor kan bli en aning dyrare än modellerna utan emalj, så om du har en tajt budget får du definitivt hög kvalitet även om du satsar på en variant utan emalj.