Vad bör man fundera kring vid köp av en skänk?

Skänk – Vad för typ av möbel är en skänk?

Skänk är en förvaringsmöbel med en eller flera lådor och dörrar, skänkar kan passa in och ge bra förvaring av olika saker i flera av hemmets rum. Exempelvis kan en skänk i ett sovrum passa som förvaring av underkläder, skänk med glasdörrar även kallad vitrinskänk kan passa bra in i vardagsrum för förvaring av finporslin mm.

 

Mått och stil på skänken, se till dina unika behov.
Det finns flera olika stilar på skänkar och självklart också stor variation i mått. Ett bra tips kan vara att leta i nätbutiker då ges möjlighet till stort utbud och urvalet blir generöst vilket ger dig möjlighet att finna en skänk som passar dina behov så bra som möjligt.

 

Använd skänken som TV bänk, går det?
Den vanligaste höjden på en tv bänk är ca 50cm och oftast är höjdmåttet på skänkar ca 75-100cm. Vid val av en skänk som TV bänk så blir det viktigt att sittmöbeln, dvs soffan eller fåtöljen blir matchande i höjdled så det känns rätt att betrakta TV från denna plats. En för högt placerad TV kan ge negativa känningar i nacken efter en tids TV tittande.

 

Handla tryggt – 14 dagars ångerrätt.
Bra att veta är att du som konsument alltid har 14 dagar ångerrätt vid köp på distans enligt konsumentköplagen. Denna konsument rättighet skall butiken alltid upplysa dig om vid köp på distans. Så köper du en skänk på nätet som levereras hem till din adress så har du 14 dagars ångerrätt från den dag du mottog skänken.

 

Tips för transport av skänk.

Skänkar finns att köpa både omonterad och monterad, omonterade är oftast platta paket och är enklare att hantera och transportera jämför med en färdigmonterad skänk. Vid köp av en färdigmonterad skänk så säkerställ alltid kartongens yttermått då detta kan vara flera cm större jämfört med skänkens yttermått. Hantera alltid den färdigmonterade skänken med omsorg och följ de markerade instruktionerna på kartongen. Vid hantering så belasta nedsidan dvs fötter eller sockel och ställ ej skänken upp och ned då detta kan skada ovanskivan. Om skänken har glasdörrar, säkerställ att dessa dörrar och sidan av kartongen ej utsätts för tryck under transporten. Om trotts allt olyckan är framme och skada uppkommer på glaset så är de flesta glas i skänkar vanligt 3mm ohärdat klarglas. Vissa skänkar har tempererat glas också kallat härdat glas. Vid en krosskada på härdat glas uppkommer små mindre bitar som oftast ej är så vassa. Uppkommer däremot vassa skärvor i olika storlekar så är glaset vanligt ohärdat klarglas. En härdad glasskiva har oftast en markering i kanten där det står tempered glass eller härdat glas.

 

Välj transportbolag eller köra själv.
Det finns flera budfirmor som kan assistera med leverans och inbärning, dock kan detta ofta kosta en rejäl slant. Vid en mindre budget kan egen transport vara bästa alternativet, välj ett fordon och säkerställ att kartongens yttermått går in eller hyr en släpkärra och koppla på bilen om dragkrok finns. Vid transport i släpkärra, tänk på att surra fast skänken ordentligt samt ställ alltid skänken med fötterna nedåt. Kartongen skall ställas kloss an den främre delen av kärran för att undvika att kartongen flyger fram vid en eventuell nödbromsning.