Behöver du en naprapat i Sollentuna?

Idag är det många av oss som har stela leder, problem med ryggen eller ont i nacken. Många gånger orsakas detta av den typ av arbeten vi gör. Det är många jobb där det är mycket monotona rörelser eller att man har ett stillasittande arbete. Träning och idrott är andra saker som kan ställa till problem i våra kroppar. Är det så att du har ont, svårt att röra vissa kroppsdelar eller liknande, så kan det vara en god idé att boka tid hos en naprapat Sollentuna. Det för att få en undersökning samt en behandling för just det du har problem med.

Vad är en naprapat?

Själva ordet naprapat kommer från två olika ord och språk. Det betyder ungefär ”korrigera orsaken till smärta”. Orden det kommer från är tjeckiskans napravit (att korrigera) och grekiskans pathos (smärta). Napapatin utvecklades under början av 1900-talet, i USA. Den började praktiseras i Sverige under 1970-talet.
För att bli en legitimerad naprapat så är det ett måste att gå utbildning på Naprapathögskolan, 4 år, varav ett år är praktik inom till exempel offentlig vård. Efter det så kan Socialstyrelsen utfärda legitimationen.

Vad gör en naprapat?

Det en naprapat gör, det är att undersöka, förebygga, utreda, behandla och rehabilitera tillstånd av både smärta och funktionsstörningar. Det i kroppens rörelseorgan. Naprapaten vill ha en helhetsbild och därför tittar han på psykiska, kroppsliga och sociala faktorer. Detta för att skapa en bild av varför du fått de besvär du har. Naprapaten använder sedan sina händer, för att utföra manipulation och mobilisering. Det för att din kropp ska kunna återfå sin normala funktion igen.

Om du har problem med leder i ryggen eller nacken, så kan de oftast behandlas av en naprapat. Allra första gången du besöker en naprapat, så sker det en noggrann undersökning. Det för att du ska få rätt diagnos. Naprapaten tittar även på vad du har för kroppsställning, hur du rör dig samt diskuterar hur din livsstil och arbetssituation ser ut.

Behandlingar hos en naprapat

Det främsta verktyget hos en naprapat, det är de egna händerna. Behandlingens syfte är att de normala kroppsfunktionerna ska återställas. Det oavsett om det är i ryggen, lederna och/eller musklerna.

En vanlig behandling är ledmanipulation. En liknande behandling är mobilisering samt att det finns även muskeltöjning.

En naprapat kan även använda sig av triggerpunktsbehandling samt massage. Du kan även få goda råd om träning samt hur du ser till att ha en god ergonomi på jobbet.

En naprapat kan inte bara hjälpa vid värk i din nacke eller rygg. De kan även lindra yrsel och domningar så väl som whiplash och rena idrottsskador.

Vanliga problem du kan få hjälp med

De allra vanligaste orsakerna till att besöka en naprapat, det är att man har värk i ryggen, nacken eller axlarna. Dock är det inte alltid lederna som är själva orsaken till besväret. Det kan även vara så att du har spända muskler eller att de drabbats av en ruptur, alltså en bristning av något slag.

Det är inte ovanligt att en naprapat får ta hand om idrottsrelaterade skador. Det händer ju rätt ofta att idrottare drabbas av skadade leder i fötter eller ben, eller att de får trasiga muskler.