Vill du jobba som naprapat i Roslags näsby?

Har du haft funderingar på att utbilda dig till naprapat? Om du gör det, så kan du sedan jobba som en naprapat Roslags näsby eller var du vill. Det krävs en ganska så gedigen utbildning för att bli naprapat. Du studerar då på naprapathögskolan i Stockholm. Det under 4 års tid.

För att vara en behörig sökande till naprapatprogrammet så krävs det att du dels har grundläggande högskolebehörighet, dels godkänt i B-kurserna i svenska och engelska. Urval sker på två sätt. Antingen med gymnasiebetyg eller resultat från högskoleprov.

När du ansöker så tas det även hänsyn till om det är så att du har erfarenheter från arbete inom vården eller om det är så att du har utbildningar i massage, naturvetenskaplig utbildning samt annan högskoleutbildning.

Utöver att du ska studera fyra år på högskolan, så tillkommer det även ett års praktik/tjänstgöring. Du ska dels praktisera inom den offentliga vården så väl som hos en redan legitimerad naprapat.

Så blir du naprapat

För att bli naprapat så är det bra om du har intresse av den mänskliga kroppen, att hjälpa människor och att du är redo att lägga ner 5 år av ditt liv på studier och praktik. Först och främst är det ju som tidigare nämnt ett måste att gå 4 år på naprapathögskolan i Stockholm. Det är då du får den rätta kunskapen och kompentensen att behandla patienter.
Naprapat är en skyddad titel och för att erhålla den så krävs det att du får en legitimation från Socialstyrelsen. För att en legitimation ska ställas ut till dig, så ska du ha genomgått utbildning på en särskild naprapatskola. Här i Sverige är det Naprapathögskolan i Stockholm som är specifikt avsedd för naprapatielever.

När du studerar vid Naprapathögskolan så kommer du dels att plugga in en hel del teori, men du kommer även får göra en del praktiska delar. Sedan är det regelbundna prov och tentor.
När du väl tagit din examen, så är du inte riktigt klar! Du måste nämligen först göra ett års praktisk tjänstgöring. Annars får du inte din legitimation.

Legitimerad naprapat

Du måste totalt lägga ner fem år för att kunna bli en legitimerad naprapat. Fyra års intensiva studier som följs upp av ett år med tjänstgöring.

Sedan 2007 är naprapat en yrkesskyddad titel. Du får inte kalla dig naprapat om det är så att du inte har blivit legitimerad av Socialstyrelsen.

Även om det är sedan 2007 som titeln blivit skyddad, så har det sedan 1994 gått att ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Kravet för att få en legitimation är godkänd 4-årig utbildning vid Naprapathögskolan i Stockholm eller motsvarande utbildning utomlands. Du ska även ha praktiska erfarenheter. Det i form av tjänstgöring inom svensk hälso- och sjukvård så väl hos en legitimerad naprapat.

Att se till att bli legitimerad är ett måste. Det för att kunna jobba med naprapati på ett seriöst sätt. som legitimerad naprapat så arbetar du samma lagar och förordningar som övrig hälso- och sjukvårdspersonal.