Vad är skillnaden mellan en naprapat i Täby och en kiropraktor?

Något många funderar på, det är om det är skillnader mellan en naprapat och en kiropraktor och i så fall vad. Det är ju inte alltid lätt att veta om du ska boka tid hos en naprapat Täby eller om det är till en kiropraktor du behöver gå. Det finns en allmän uppfattning om att en naprapat, den håller främst på med muskulära behandlingar medan en kiropraktor justerar ryggen. Men för att det ska bli enklare för dig, så ska vi reda ut det hela för dig.

Vad gör en naprapat?

Det som en naprapat gör, det är att förebygga och behandla funktionsrubbningar och smärttillstånd i rörelse- och stödorganen. Bland annat så undersöks både muskler och leder på olika sätt. Det kan till exempel ske genom olika ortopediska tester. Man behandlar både muskler och leder, eftersom att det ger då en bättre funktion och rörlighet i hela kroppen. Naprapatin i sig har en helhetssyn på kroppen.

Bland vanliga metoder en naprapat gör, det är mjukdelsbehandling i kombination med ledbehandling. Mjukdelsbehandling kan då vara i form av massage, dry needling, strömbehandling eller stretch och träning

Vad gör en kiropraktor?

Det en kiropraktor gör, det är att undersöka ryggradens leder och muskler. Det med sina händer. Då kan han eller hon diagnostisera eventuella skador, spänningar, ändrade rörelsemönster, inskränkta leder med mera. Om man har en led som är begränsad i rörelsen, så kan det ge upphov till smärta. Dels lokalt i leden, dels i andra delar av kroppen. Många besvär som folk söker en kiropraktor för, det är ryggskott, nackspärr, axel och höftbesvär samt även andra led- och muskelbesvär.

Skillnaden på naprapat och kiropraktor

En naprapat så väl som en kiropraktor måste utbilda sig, 4 respektive 5 år. Sedan kan de välja att bygga på med ytterligare tekniker. Det händer att de vidareutbildar sig inom till exempelvis akupunktur för att kunna ha med det som en behandlingsmetod. Så det är inte alltid lätt att veta exakt vad som skiljer dem åt, eftersom det kan vara helt individuellt mellan olika terapeuter.

Kiropraktor eller naprapat?

När du upplever besvär eller smärta av något slag, så är det bästa alternativet att du helt enkelt letar upp en terapeut som är specialiserad på just det problem du har. Det snarare än att kolla efter vad de har för yrkestitel.

Både naprapater och kiropraktorer kan behandla för olika saker och det på patienter i alla åldrar. Oftast är det en ganska så stor åldersspridning bland de som söker hjälp hos båda terapeuterna. Det är oftast en ålder från 10 år upp till 90 år. Även olika yrkesgrupper är de som har behov av hjälp samt att det kan vara både elitidrottare och icke-idrottare. Oftast är det ju i samband med arbetet som man kan skada sig eller få ont. Det kan vara att man har fel arbetsställning eller jobbar statiskt eller annat.

Så om du har ont, känner av värk och behöver hjälp, kolla upp olika terapeuter nära dig.