Vi tänker ekologiska livsmedel och miljösmarta val då det gäller vår vardags-konsumtion över lag. I en barnfamilj så innefattar det även en medveten konsumtion av leksaker. Det är viktigt att även där konsumera hälsosamt.
Vad är ekologiska leksaker?
Det finns vissa kriterier som visar på att leksaken är ekologisk och miljösmart.
- De ska vara tillverkade i hållbart material. Det ger en lång livslängd och den kan ärvas och ges vidare. Miljövänligt och ekonomiskt.
- Tillverkningen ska ha skett genom återvunnet material.
- Ekologiska leksaker är märkta. För att bli märkta ska kriterierna från EU´s ekologiska Märkning vara uppfyllda.
- Ytbehandlingen av träleksaker ska följa EU´s krav enligt rådande certifikat.
- Leksakerna ska vara gjorda av naturmaterial som odlats helt giftfritt.
Tänk på!
- Se upp för plast, vissa leksaker kan innehålla ftalater som kan skada vår fertilitet och rubba hormonbalansen. Det är vanligast i PVC-plast. Ftalater är nu förbjudet i leksaker men förekommer i äldre leksaker som ännu är kvar på andrahands-marknaden.
- En stor del av tillverkningen av leksaker sker i Kina, oftast genom unga gästarbetare som arbetar hårt i farliga miljöer, med usla eller inga avtal, samt låga löner. Det finns många andra alternativ på nätet! Titta efter tips och alternativ. Kolla upp märkningen var dina önskade leksaker är tillverkade!
Medveten konsumtion!
- Barn tuggar på, och gosar med sina leksaker, håll dem därför borta från PVC-plast.
- Det är miljövänligt och ekonomiskt hållbart att ärva och köpa begagnat, men undvik leksaker som är äldre än 2013, då EU´s regler för kemikalier i leksaker skärptes.
- Köp inga mängder av billig och låg kvalitet, satsa istället på bra och hållbara leksaker.
- Välj helst träleksaker, målade med ofarlig färg.
- Schyssta leksaker går att hitta, även om du får leta lite extra. Det finns ett urval av butiker som är specialiserade på rättvisa produkter. Du kan hitta butikerna via sökmotorer på nätet, och där kan du även finna guider med aktuella märkningar.