Hur rengörs köksfläkt? Städfirman vet hur man gör

Hur rengör jag min köksfläkt? Städfirman vet hur man gör rent fläkten. Du har precis stekt färdigt bacon och märker att det droppar fett från ventilationsfläkten. När du torkar av det med papper inser du att det har samlats en mystisk brun gegga. Detta händer när du använder fläkten. Smuts och fett byggs upp och bildar lager. Ju smutsigare filtret blir, desto mer täcks dess yttre yta. Det är därför särskilt viktigt att rengöra ventilationsfläktens filter regelbundet. 

 

Rengöra spisfläkten

 

Så här rengör du spiskåpan Gör så här för att rengöra spiskåpan på rätt sätt Stäng av strömmen och gör fläkten spänningslös av säkerhetsskäl. Stäng av strömmen och gör fläkten spänningslös av säkerhetsskäl! Ta bort fläktens filter/kropp. Om det är en köksfläkt kan det finnas en hylla ovanför fläktdelen, eller om den är väggmonterad finns det vanligtvis en dörr som kan öppnas och stängas och filtret finns bakom den. Koka upp vatten med bikarbonat och ättika i en kastrull. Alternativt kan du bara koka upp vatten och tillsätta diskmedel. Placera filtret inuti kastrullen om möjligt. Om inte, förbered ett bakplåtspapper eller en ugnsform och häll den heta vätskan över det. Låt “sjuda” i några minuter. Hur lång tid det tar beror på graden av förorening. Denna process kan behöva upprepas flera gånger. Skölj sedan filtret med rent vatten och skrubba det vid behov med en skrubbmaskin eller ställ det i diskmaskinen. 

 

Rostfri köksfläkt 

 

Om huset och fläkten är tillverkade av rostfritt stål eller plast kan de också rengöras med samma rengöringsblandning. Observera: Om fläkten är tillverkad av aluminium kan rengöringsmedel missfärga den. Använd istället varmt vatten, lut eller ett miljövänligt avfettningsmedel. Se dock till att filtret är så torrt som möjligt innan du sätter tillbaka det på plats. Varför behöver jag rengöra spiskåpan? Det finns flera anledningar till varför det är viktigt att rengöra köksfläkten: Enkelt uttryckt är en smutsig köksfläkt en brandrisk! Smutsiga köksfläktar kan orsaka bränder. Den vanligaste orsaken till bränder i svenska hem är överhettning av hällen, där fettet i fläkten smälter och droppar ner på den heta hällen så att den fattar eld. Det bästa sättet att förebygga bränder är därför att rengöra både fläkt och filter regelbundet och att alltid vara i köket när hällen används. 

 

Undersökning

 

Enligt en undersökning från Elgiganten har 19 procent av de tillfrågade inte rengjort sina köksfläktar på mer än ett år. Så hur ofta bör köksfläktar rengöras för att förhindra brandrisker? Minst var sjätte månad, men helst oftare. Filtret bör också rengöras vid denna tidpunkt. Om filtret är svårt att rengöra helt är det för gammalt och bör bytas ut. Sugförmågan hos spiskåpan är dålig? En smutsig köksfläkt minskar sugkraften, vilket kan leda till nedsmutsning av andra delar av köket, försämrad luftkvalitet och i slutändan dålig lukt som sprider sig i rummet eller till och med i hela huset. Det finns många anledningar att ha rena köksfläktar!