Inte fel att ha en fritös

Om du gillar att äta goda pommes frites samt annat som är friterat, så är det rätt bra att skaffa dig en egen fritös. Visst går det att fritera i en gryta med olja, men med en fritös är det enklare och säkrare! I en sådan går det att styra temperaturen på ett bra sätt, vilket kan vara svårt att göra i en gryta. Oftast brukar en fritös man har hemma ha en standartemperatur på 180 grader, men det går även att sänka och höja denna temperatur utifrån vad det är du ska fritera.

Vad för mat går att fritera?

De flesta tänker ju på pommes frites när man säger fritera, men självklart går det att fritera bra mycket mer än bara det. Det går i stort sett att fritera allt, så länge det får plats i din fritös. Du kan därmed göra fish and chips, fritera räkor eller kanske banan.

Rätt olja för fritösen

När du ska använda dig av en traditionell fritös, så är det viktigt att du har rätt sorts olja. Det ska vara en värmetålig olja som fungerar bra med riktigt höga temperaturer samt att den bör även ha en neutral smak. Det vanligaste att använda är rapsolja och solrosolja men det finns även färdiga frityroljor.

Rengöring av din fritös

En fritös kan vara svår att göra rent. Det är inte så konstigt, med tanke på att du använder den tillsammans med olja. Dock är det mycket viktigt att ta bort rester från mat som ligger kvar i den. De kan annars ge dålig smak eller till och med förkolnas och bli en risk. Du bör byta ut oljan med jämna mellanrum och då även passa på att göra rent hela insatsen samt runt om. Tänk på att inte hälla ut oljan rakt i slasken, utan häll över den i en flaska, för att sedan slänga på rätt ställe.