Saker att tänka på när du ska flytta

Börjar det bli dags att flytta? När man ska byta hem så är det mycket som händer. Något som inte många tänker på är kostnaden av att flytta. Utgifterna kan bli mer än vad man tror men med en budget kan du undvika onödiga kostnader. I den här artikeln har vi skrivit ner några punkter som kan hjälpa dig att spara pengar.

Prisfaktorer & flyttfirmor

Att anlita en flyttfirma kan kännas uppenbart, men det finns prisfaktorer att tänka på när du anlitar en flyttfirma. Här kan du hitta de viktigaste punkterna att tänka på när du hyr en flyttfirma.

  • Avstånd – Först och främst, ta reda på området du ska flytta till.  Om du till exempel ska flytta till Skåne då är det bättre att hyra en flyttfirma i Malmö, istället för Stockholm. På så sätt behöver du inte betala för avståndet. Priset påverkas beroende på avståndet mellan ditt nya hem och tiden det tar att flytta. Bästa sättet att spara pengar på avståndet är att hitta ett flyttföretag som är nära båda bostäder.

 

  • Volym – Beroende på hur mycket saker du har kommer priset att skjutas upp desto större mängd möbler som finns. Det kan därför vara bättre att hyra ett flyttföretag för större möbler och att du själv tar med dig mindre saker som kläder och smycken.

 

  • Tyngd – Flyttfirmor tar också betalt för tyngre saker som behövs bäras. Spara en utgift här genom att fråga vänner eller andra starka individer som vill hjälpa dig med din flytt.

 

  • Tid – Att planera din flytt med en hyrfirma i tid, kan spara en onödig utgift. Om din flytt ska ske snabbt på specifika dagar och tider, kan det kosta mycket mer. Har du framförhållning och är flexibel då kan det bli billigare. Undvik högtidsdagar eller helgdagar eftersom de är alltid dyrare.

 

  • Rekommendationer – Ibland kan din hyresgästförening eller bostadsrättsförening ha en firma som de har använt förut. Rekommendationer är alltid bra eftersom du kan ibland få rabatt och dessutom vet du att firman är pålitlig.

Flytta på egen hand

Att flytta själv är billigast. Om du planerar i god tid kan du få hjälp av vänner och dylikt. Det är oftast också bättre, eftersom med vänner och familj behöver du inte vänta på vissa dagar och tider. Dessutom har du kontroll över din flytt och vet vem som packar ner dina värdefulla saker.

Ett tips på att spara pengar när du flyttar på egen hand:

  • Fråga familj och vänner.

 

  • Låna en skåpbil från någon du känner. Annars kan du hyra en skåpbil, priset kan variera men det brukar kosta runt 1000+ kronor.

 

  • Fråga efter flyttkartonger från personer du är bekant med. Du kan också kolla med matbutiker om de har kartonger som de tänker slänga. På så vis återvinner du och slipper betala för fler flyttkartonger.

 

  • Håll dig inom din budget. Även om du planerar att flytta själv kan det vara bra att ha en budget för saker som bensin, extra flyttkartonger, mat och för en skåpbil om det skulle behövas. Du vet aldrig när det kanske blir för mycket och en flyttfirma behövs. Därför är det alltid viktigt att spara dina pengar på “små” saker, eftersom i längden är det små sakerna som du inte spenderar dina pengar på som kommer att hjälpa mot de större sakerna som behövs.