Tandskydd vid kontaktsporter

Utövar du någon slags kontaktsport? Ett tandskydd skyddar dina tänder och tandkött om du får ett slag i ansiktet. Tandskydd är något som kan vara bra inom många olika kampsporter. Det för att ge dina tänder ett bra skydd mot slag och annat. Du kan använda tandskydd för bland annat boxning, BJJ, MMA, och thaiboxning. De fungerar även bra inom andra sporter där du måste ha ett skydd för dina tänder. Låt inte din säsong avbrytas med ett besök hos din akuttandläkare. Det bästa sättet att skydda ditt leende är att investera i ett bekvämt tandskydd så att du kan spela ditt bästa spel. Vi berättar mer om tandskydd.

Tandskydd skyddar dina tänder

Du är mer benägen att bli skadad om du inte bär munskydd. Av denna anledning kräver vissa kontaktsporter att idrottare bär tandskydd. Ett sporttandskydd bildar ett skyddande lager över de övre tänderna, vilket minskar risken för skador. Till exempel kan ett munskydd hjälpa dig att undvika att slå ut en tand om du blir tacklad på fotbollsplanen. På samma sätt kommer det att skydda dig om en basketspelare skjuter ut sin arm för att samla en retur och slår dig i munnen.

Du behöver bara ett munskydd för topptänder

Om du inte har tandställning behöver du bara ett munskydd för de översta tänderna. Detta hjälper dig inte bara att andas lättare under ditt idrottande, utan det kommer att ge en mer bekväm passform. Även om det inom vissa sporter finns undantag. Till exempel bär boxare munskydd som täcker både övre och nedre tänderna. Detta beror på att de är mer benägna att få slag mot käken.

Du bör byta ut ditt tandskydd var sjätte månad

Med tiden kommer ditt munskydd att visa tecken på slitage. Därför är det viktigt att du byter ut den var 6:e månad eller när den börjar se sliten ut. Ditt sportskydd skyddar dig inte lika mycket om materialet blir tunt. Det är också viktigt att du inte tuggar på tandskyddet eftersom det kommer att slitas ut snabbare.

Du måste rengöra tandskyddet

Bakterier och andra mikroorganismer frodas i mörka, fuktiga miljöer. Dessa mikroorganismer kan inte bara göra dig sjuk, utan de kan också ge dig dålig andedräkt. Ta för vana att rengöra munskyddet efter varje match och träning. Det kan du göra genom att försiktigt borsta tandskyddet med en våt tandborste. Sedan måste du förvara ditt tandskydd väl.

Lycka till med ditt tandskydd!