Vilken roller ska jag välja?

Det är en riktig djungel när det är dags att välja den rätta rollern. Innan du startar upp ditt nästa målarprojekt är det flera saker du bör tänka på innan. Några viktiga saker som ska tas i beaktande är bland annat storleken, uppsugningskapaciteten och priset för att bara nämna några egenskaper. Läs vår kompletta guide som hjälper dig att välja rätt roller, du hittar denna under fliken ”Guide” på vår hemsida. 

För att få det bästa, jämnaste samt snyggaste resultatet är det, som sagt, superviktigt välja en bra roller. Genom att investera i en ordentlig och högkvalitativ roller minimerar du “spill-, sprut- och skvätt”-effekten. Slutresultatet blir också mycket jämnare och mer enhetligt. En högkvalitativ roller är också något som du kan återanvända (förutsatt att du rengör den ordentligt efteråt).

Precis som med alla andra sorters verktyg så är det skillnad på kvaliteten, material samt priset. Vi på Gebenna guidar dig så att du hittar rätt målarutrustning för ditt ändamål samt att du får det bästa slutresultatet utan att “fälla”.

En bra roller håller kvar färgen, är ergonomisk att använda och låter dig uppnå ett snyggt och jämnt resultat. När du ska måla stora ytor som t ex. väggar, tak eller golv så är rollers oumbärliga. Det går fortare, är mer skonsamt för kroppen och färgen fördelas bättre än om du skulle jobba med en pensel. 

Rollern består av ett skaft och en vals. Valsen sätts på skaftet och du kan använda flera olika typer av valsar till ditt skaft. Vid målning av större ytor rekommenderar vi att du monterar din roller på ett längre skaft med teleskopsfunktion – just för att skona din rygg, dina skuldror samt handlederna. 

Ska jag välja en roller med lång eller kort lugg? 

Det är helt och hållet beroende på vad du planerar att måla. På en yta som är helt slät bör du jobba med en korthårig roller och om det är en grövre och mer strukturerad yta, så rekommenderas det att du använder en roller med längre lugg. Ytfinishen på det du ska måla bestämmer alltså typ av roller som ska användas. 

  • Ska du måla tegel, vattenskurade väggar eller andra råa väggar ska du välja en roller med lång lugg på ca. 18-22 mm.
  • Ska du måla på en lite mer jämn yta som t ex.  vävtapet eller filttapet så ska du välja en roller med mellanlång lugg på ca. 10-18 mm
  • Till helt släta underlag som t ex. köksluckor, trädetaljer inomhus eller breda socklar ska du välja en roller med kort lugg på ca. 5-8 mm. En skumroller är ett klassiskt exempel här. Ju kortare lugg desto slätare och blankare resultat får du. 

Välj rätt vals

Det finns olika storlekar på valsarna och här spelar det också roll vad du planerar att måla. Valserna finns i storlekar mellan 10 och 25 cm. Vilken längd du ska välja beror helt och hållet på storleken på den yta du ska måla. 

Roller för att måla tak 

När du ska t ex. måla ditt tak, så rekommenderar vi att du först och främst införskaffar ett teleskopsskaft för att skona kroppen och framför allt ryggen. När det kommer till roller ska du välja en roller som är lämplig för takmålning – den typen av roller suger upp mycket färg och du kommer få minimalt med spill och riskerna för stänk och att färgen droppar minskar avsevärt. 

Lack- och skumroller till snickerier och trätak

Du ska använda en lackroller om de ytor som du ska måla är glatta och släta; speciellt om materialet är av trä. Lack- och skumrollers har en kort lugg eller är tillverkade av skumgummi, vilket innebär att riskerna att få rollermärken i färgen är minimal. Finishen blir också slät och perfekt. 

Rollers till väggar

Valsen är den del av din målarroller som du måste välja med extra noggrannhet i förhållande till just det målningsprojekt du ska göra. Generellt sett kan du räkna med att en målarrulle med lågt LUV-tal är bra för släta ytor, men om du ska måla grova ytor bör du använda en roller med högt LUV-tal. Om du vill måla fina, helt jämna ytor måste du därför välja färgrollers som är väldigt fina. Om du ska måla en nästan plan yta bör du välja en färgroller som inte är för fin men inte för grov och ska du måla grova eller medelgrova ytor så behöver du grova färgrollers.

Skötsel av rollers

Om du vill få ut det bästa av din färgroller rekommenderas att du tvättar rullen i kallt vatten innan du använder den. På så sätt kan du tvätta bort eventuellt ludd, så att det inte hamnar i färgen och du får ett snyggt och jämnt resultat.

När du börjar måla med din nya färgroller är det bra att lära känna den så att du lär dig hur hårt du ska trycka när du målar. Pressar du för hårt riskerar du luftbubblor i underlaget, men pressar du inte tillräckligt hårt får du svårt att fördela färgen ordentligt på underlaget.

Rengöring av rollers

När du målat klart är det viktigt att du rengör din färgroller ordentligt – nedan finns några steg att följa:

  1. Börja med att skrapa så mycket av den kvarvarande färgen från rullen som möjligt för att undvika spill.

  2. Använd sedan ljummet vatten och tvål för att rengöra färgrullen – fortsätt tills det inte lossnar mer färg från rullen.

  3. Du kan valfritt förvara din färgrulle i en lufttät plastpåse tills nästa gång du ska använda den.