Måla svart med falu rödfärg

Nej, vi vill naturligtvis inte uppmana till svartarbete, men faktum är att Falu Rödfärg numera kommer i flera nyanser. Förutom den klassiska röda som givit Falu Rödfärg sitt namn, så kan du nu få slamfärgen i nyanserna ljusröd, grå och svart. Just den svarta färgen ska vi fokusera på här, då den är väldigt populär bland arkitekter och designers. Det är något speciellt med en nattsvart, matt fasad och att måla fasaden med Falu Rödfärg är ett beprövat sätt att hålla en träfasad fräsch och fri från underhåll.

 

Falu Rödfärg utomhus till fasaden

Falu Rödfärg Svart är en så kallad slamfärg som är speciellt framtagen för att måla på träfasader av ohyvlat virke av gran. Det går också bra att måla om ytor som tidigare är målade med en slamfärg – och då täcker så klart den svarta nyansen väldigt väl över den gamla. Tänk dock på att den gamla färgen bör ha några år på nacken så den har börjat krita, eller släppa från väggen.

 

Falu Rödfärg håller typiskt i 8-10 år och även om det kan variera mycket mellan olika sidor av huset, beroende på väder, vind och solljus. så kan du räkna med många år innan du behöver måla om eller bättra på med ny färg.

 

Vad kostar Svart Falu Rödfärg

En burk med tio liter Falu Rödfärg Original Svart kostar runt 800-900 kronor direkt från FAlu Rödfärg, och den räcker till 30-40 kvadratmeter.. Om du däremot väljer den linoljebaserade Falu Rödfärg Fasad, så kan du nästan dubbla ytan. Det är inte en slamfärg, men har liknande egenskaper. Dessutom kommer den i ytterligare några kulörter, som “Ockra”, “Timmergrå” och “Terra”. Tänk dock på att fasad-varianten är ganska mycket dyrare, så även om den räcker till dubbla ytan så blir priset per kvadratmeter troligen något högre.

 

Får jag måla fasaden svart?

Det är inte helt självklart att man får måla sitt hus svart. Om det är målat svart sedan tidigare så är det inga problem, men inom områden med detaljplan så kan du behöva bygglov för att ändra färgen på fasaden. Boverket säger att inom dessa områden bygglov för att ändra byggnadens färg, byta beklädnad på fasaden eller gör något annat som väsentligt påverkar byggnadens yttre utseende. Kolla vad som gäller där du bor innan du köper hem färgen och börjar måla fasaden kolsvart. Det kan bli dyrt att behöva göra om.

 

Till sist – lycka till – och tänk på att du inte behöver måla själv, det går alltid att be en duktig målare om hjälp. Då får du garanti på jobbet, slipper fundera på bygglovet och kan sola på altanen istället för att slita i värmen.