Så installerar du LED-armatur

Att byta ut din befintliga äldre lamppark till ny LED är både en god energianvändning men även en god kostnadsbesparing. LED är nämligen mycket effektivare och håller längre än tidigare belysningsalternativ. Att installera LED-armanturer är egentligen inte så svårt. Det är dock några delar vi vill göra dig uppmärksam på.

Kan användas överallt

I vissa fall tänker människor att LED inte är lika kraftfull som tidigare lysrör exempelvis i ljusstyrka. Detta är inte sant. Du kan därför använda vilken LED som helst överallt. Så installerar du LED-armaturer kan du göra det överallt. Tänk inte begränsning överhuvudtaget.

Innan installation

Finns det då något jag ska vara uppmärksam på innan köp och innan installation? Vi skulle säga att det finns naturligtvis mycket du ska tänka på men något av det viktigaste är ifall du ska kunna dimmra eller inte. LED-armaturer är oftast inte dimbara eftersom den inbyggda drivern i själva armaturen inte går att byta ut mot en dimbar version. Därför kräver det alltid lite ombyggnav av äldre armaturer ifall du vill ha LED-lysrör som är dimbara.

Placering är viktigt

Något annat som är helt avgörande för vilken styrka i LED du ska inhanlda handlar om placeringen av armaturen. Den kan hängas upp eller sättas upp och båda alternativen genererar olika ljus som sprids i ett rum. Därför måste du tänka in rummets hela belysning när du installerar LED-armatur. Om du tänker ha ditt ljus mer som navigering eller enkelt ljus, som i ett garage till exempel, räcker det oftast med en mindre mängd lux i ljusmängd. Däremot om du ska täcka en hel lagerlokal med starkt, heltäckande ljus, så måste du öka lux ljusmängd. Tänk även hur ljuset sprids och hur armaturens position gör att ljusstrålarna täcker en viss yta men inte en annan. Ifall du väljer en armatur med exempelvis en minskad ljusstyrka i lumen behöver du kanske montera flera armaturer bara genom ditt val av ljusstyrka.