Ta hand om dina kläder

Har du någonsin tänkt på hur länge dina kläder lever? Hur dina kläder tillverkas, tvättas och tas om hand kan ha en stor inverkan på miljön. Här är några tips som hjälper dig att ta hand om dina kläder på ett mer hållbart sätt.

Vänd kläder ut och in när du tvättar dem.

 • Vänd t.ex. jeans och andra tyngre kläder ut och in när du tvättar dem.
 • Vänd tröjor och hoodies ut och in. Det bidrar till att de ser nya ut längre.
 • Det förhindrar också pilling (små bollar av tyg som bildas på vissa tröjor).

Lägg dem inte utomhus i solen på en lina eller låt inte klädkylen stå i solen.

Solljus kan bleka färgerna och skada fibrerna i kläderna, så det är viktigt att vara försiktig när du hänger dem utomhus. Lämna inte plagg på en lina eller i solen under långa perioder. Om du måste låta kläderna ligga ute, täck dem då med ett lakan eller annat skyddande överdrag under dagen för att förhindra att kläderna bleknar och skadas av solljuset.

Om du undrar om det är säkert att lägga dina kläder i kylskåpet för förvaring (t.ex. om de är smutsiga), behöver du inte det! De kalla temperaturerna i kylskåp är skadliga för många tyger eftersom de kan orsaka krympning, missfärgning och sprödhet med tiden.

Använd tjocka klädhängare för tunga kläder och tunna hängare för lättare saker.

Välj hängare av trä eller plast och undvik trådhängare. Trådgalgar kan sträcka ut kläderna och skapa oönskade veck i dem. Använd inte heller hängare med metallkrokar i ändarna eftersom dessa med tiden kommer att sticka hål i dina kläder. Om du har en gammaldags garderob som använder träpinnar för att hänga kläderna på (eller om du vill få den att se ut som en sådan), använd gärna dessa träpinnar i stället för vanliga galgar – var bara försiktig så att du inte bryter av dem eftersom de vanligtvis är mycket ömtåliga!

Häng inte kläder på dörrhandtag. Detta är mycket dåligt för själva dörren, som kan bli skev eller trasig om för mycket tryck läggs på den varje dag när du öppnar dörrar i hela ditt hem. Men det är också dåligt eftersom det kan leda till att dina klädesplagg i sig – inklusive jackor i synnerhet – blir missformade på grund av att de ständigt gnids mot väggar, vilket gör dem mindre attraktiva än innan de togs bort från sin originalförpackning). Här kan du hitta flera produkter för att hänga och torka kläder.

Det blir svårare att få bort resterande tvättmedel från kläderna.

Det blir allt svårare att få bort rester av tvättmedel från kläderna. Det är därför du måste följa dessa tips:

 • Använd mindre tvättmedel.
 • Använd inte för mycket vatten.
 • Använd inte för mycket tvål.
 • Använd inte för mycket blekmedel.
 • Använd inte för mycket mjukgörare eller stärkelse, som båda kan göra kläderna stela och obekväma.

Du kan få dina kläder att hålla längre genom att ta hand om dem på rätt sätt.

 • Tvätta inte kläderna så ofta.
 • Använd torkställningar när du vädrar dina kläder.
 • Häng upp kläderna ordentligt när du torkar dem.
 • Använd rätt mängd tvättmedel, särskilt om du använder en frontmatad tvättmaskin (som använder mindre vatten).