Träolja, lasyr, bets, utomhusfärg, träfärg?

Att välja rätt träskyddande produkter idag kan kännas som att navigera i en djungel – det ska vara både miljövänligt samt klara av att stå emot vårt krävande skandinaviska klimat – i ur och skur! Vi på Gebenna.com har ett brett sortiment av högsta kvalitet och vi jobbar med produkter både från Primacol och Gjøco. Alla våra produkter är speciellt framtagna för just det skandinaviska klimatet och med hänsyn till miljön. 

I ur och skur – Träskyddande produkter från Gjøco och Primacol

Är du på jakt efter bra och högkvalitativa träskyddande produkter som håller vad de lovar? Vill du att dina t ex. trädgårdsmöbler ska klara av att stå ut i ur och skur? Då har du kommit till rätt ställe – hos oss på Gebenna hittar du träskyddande produkter av hög kvalitet från Primacol och Gjøco. Alla våra produkter är speciellt framtagna för det krävande skandinaviska klimatet och med hänsyn till miljön!

Så oavsett om du planerar att fräscha upp staketet, trädgårdsmöblerna, altanen, takskägget, trädkojan m.m. hemma i stan, eller vid sommarhuset ute i skärgården eller vid stugan uppe i fjällen – så har vi produkterna du behöver. Genom att välja våra produkter så behöver du inte bekymra dig för vårt omväxlande väder och klimat.

Med träskyddande produkter från Gebenna.com är det inte bara ditt trä som blir skyddat – hela utseendet på huset samt trädgården och framsidan kommer få sig ett ordentligt lyft. För att uppnå det bästa och vackraste resultatet så är det en oerhört viktig faktor att välja rätt träskyddande produkter, så du får en produkt med hög färg- och glansstabilitet under produktens “levnadstid” (hållbarheten).

Just därför är alla våra produkter, både de från Primacol som de från Gjøco, av hög kvalitet så att det du behandlar, oavsett om det är carporten, staketet, huset m.m., kommer att se nymålat ut – år efter år!

Träskyddande produkter av hög kvalitet ger dig färre bekymmer och du kan i lugn och ro samt med gott samvete bara njuta av t ex. den svenska sommaren!

Vad är Träskydd?

Det är en slags färg eller produkt som är speciellt framtagen för att skydda det trä som ska klara av att stå ute – i ur och skur och som ska markant förlänga levnadstiden på träet.

Träskydd kommer i många kulörer och varianter och hos Gebenna hittar du ett brett sortiment, så att du med säkerhet kan hitta just den sortens träskyddande produkt du letar efter, oavsett om det är vit, svart eller något annat du är ute efter.

En bra träskyddande produkt ska stå emot det svenska klimatet, som vi alla vet skiftar otroligt mycket. Den ska skydda träet mot fukt, mögel, algbildning och förhindra förruttnelse. När du målar ditt trä med våra produkter får du en otroligt snygg finish och kulören samt glansen bevaras år efter år.

Vart kan jag använda träskydd?

Du kan använda träskyddande produkter på allt träverk som ska klara av att stå utomhus – det kan vara allt från staketet, planket, terrassen, trädgårdsmöblerna, hammocken, barnens trädkoja till träfasaden på huset.

Om det är något trä du har inomhus som behöver fräschas upp? Då är det viktigt att se efter så att produkten är godkänd för inomhusmiljöer i och med att produkterna innehåller svamp- och mögeldödande ingredienser. I detta fall ska du spana in träfärg och träolja för inomhusbruk.

Vilken slags träskydd ska jag välja?

Det finns flera olika typer av träskyddande produkter och de kan delas upp i följande kategorier:

  • Heltäckande Träskydd
  • Semi-transparent eller Halvtäckande Träskydd
  • Transparent Träskydd
  • Utöver detta så kan Träskydd vara både oljebaserad, vattenbaserad eller en hybrid.

Vill du att träet ska vara extremt motståndskraftigt mot skiftande väderlek, vind och mögelangrepp? Då ska du välja Heltäckande träskydd. Vill du däremot endast fräscha upp och ge träet en vacker finish, en naturlig glöd men fortfarande bevara och framhäva träet naturliga ådringar samt strukturer – ja, då ska du välja en Halvtäckande träskyddande produkt.

Det kanske är så att du eftersöker en så naturlig look som möjligt, som hos obehandlat trä, men samtidigt vill skydda träet… då kan du välja Transparent träskydd. Den här sortens träskydd fungerar som en impregnering och lägger sig som en vaxhinna över träet samtidigt som den skyddar och förseglar ådringarna för att göra träet mer motståndskraftigt mot väder och vind. En tumregel att följa är att ju mer pigment den träskyddande produkten har, desto mer skyddande vill den vara.

Vilka kulörer går det att få träskydd i?

När du ska välja träskydd, så du ta ställning till kulör, typ av färg eller produkt du vill ha. Kanske ska det matcha huset eller trädgårdsdesignen eller villaområdet i stort? Halvtäckande träskydd finns i många olika varianter så som t ex. Furu, Ek, Ebenholts, Palisander (Rosenträ), Teak och Vit. Heltäckande träskydd finns i fyra klassiska och stilrena kulörer såsom Vit, Svart, Antracit och Stengrå.

Vad är skillnaden mellan olje- och vattenbaserat träskydd?

Träskyddande produkter finns som oljebaserad, vattenbaserad och hybrid.

Oljebaserat träskydd innehåller terpentin, vattenbaserat träskydd är fri från organiska lösningsmedel och Hybriden kombinerar de bästa egenskaperna från den oljebaserade och den vattenbaserade.

När du ska ta ställning till huruvida du ska använda olje- eller vattenbaserade produkter, så är det några saker du ska fundera över. Är ditt trä redan behandlat med någon oljebaserad produkt, kan du välja fritt om du vill fortsätta med oljebaserade produkter eller om du vill byta och köra på vattenbaserade produkter alternativt byta till en hybridprodukt.

Har träet däremot i förväg behandlats med vattenbaserade produkter, kan du inte använda en oljeskyddande produkt ovanpå. Här ska du i så fall välja en hybridprodukt, som du senare kan måla över med en vattenbaserad produkt.

Ur miljösynpunkt är vattenbaserade träskyddsprodukter att föredra, då den innehåller få lösningsmedel. Den är dessutom lätt att jobba med samt att efterföljande rengöring av penslar och rollers är enkel.

Oljebaserat träskydd håller och skyddar å andra sidan träet längre samt att den tränger djupare ner i träet.

Kan man få miljövänligt träskydd?

Ja! När du står i valet och kvalet över vilken produkt du ska välja, så ska du kolla efter miljövänligt träskydd som är svanenmärkta, har en Eco-label eller EU-märket Blomman.