Tips för dig som läser på distans

Fler svenska studenter än någonsin läser på distans för att utbilda sig. Med tanke på fördelarna med distansundervisning, till exempel ökad flexibilitet i vardagen, är det lätt att förstå varför så många lockas av virtuella program och kurser. Men distansundervisning är långt ifrån en dans på rosor. Det kräver otroligt mycket disciplin och fokus.

 

När man sitter hemma och studerar snarare än befinner sig fysiskt i skolan är det lätt att bli distraherad av allt runtomkring. Från sms till oändligt skrollande i sociala medier – att bli distraherad kan ta sig många olika uttryck och orsaka förödande konsekvenser för din utbildning. Som tur är har vi samlat några tips här på sajten för att du ska kunna landa i en flexibel, effektiv och produktiv rutin och på så sätt kunna färdiggöra din utbildning!

Schemalägg ALLTING

Ett schema är avgörande för att dina distansstudier ska lyckas. Oavsett om du läser en administrativ utbildning, något inom kommunikation eller pedagogik kräver alla utbildningar att du schemalägger din tid för att lyckas med det på distans. Trots den flexibilitet som det digitala läsandet erbjuder är det viktigt att du är engagerad i dina studier under hela veckan. Sätt dig ner en gång i slutet av veckan och gör en översikt över nästa veckas uppgifter. Då vet du hur du ska prioritera var och en av veckans dagar.

Ta regelbundna pauser

Det är viktigt att det finns utrymme för pauser i ditt annars fullspäckade schema. Pauser är nödvändiga för att du ska hålla humöret uppe och förbli motiverad. Dessutom kan pauser användas som en belöning för att hjälpa dig att färdiggöra ett projekt eller en uppgift.

Stäng ute distraktioner

Det är lätt att bli distraherad av sin mobil såväl som sociala medier och nyheter på datorn när man pluggar. Försök att stänga ute de distraktioner som finns i största möjliga mån när du behöver koncentrera dig på dina studier. Om du har svårt att fokusera föreslår vi att du använder den så kallade Pomodoro-tekniken, som innebär att du pluggar i 45 minuter och sedan tar en 5-15 minuters ordentlig paus. Liknande tips kan du läsa i denna artikel från Karolinska Institutet.

Lägg dig tidigt och vakna tidigt

Sömn är otroligt viktigt för att din kropp och knopp ska få vila ut och återhämta sig. Försök att sova sju till åtta timmar varje natt och gör det till en vana att lägga dig tidigt och vakna tidigt. Faktum är att mycket forskning visar att såväl arbetstagare som studenter tenderar att vara mest produktiva på morgonen. Förutom att förbättra din koncentrationsförmåga och allmänna mentala välbefinnande är en god natts sömn också bra för dem som vill undvika för många anti-age-produkter. Det beror på att huden bildar nytt kollagen när du sover, och mer kollagen innebär att huden bättre håller sig slät och fri från rynkor.

Studera med andra

Även om en av fördelarna med distansstudier är att du kan läsa i din egen takt och (oftast) slipper grupparbete, kan det vara bra att bolla idéer med andra då och då. Om ingen i din klass bor i närheten kan du alltid höra med en vän eller familjemedlem. Ni kan förslagsvis komma överens om att träffas en gång i veckan och studera tillsammans.